onsdag 31 juli 2019

Nytt värmerekord i juli

Vädret i juli var kallt i början och mot sluten men det hann också vara hett nio dagar i följd och ett nytt värmerekord noterades på Emsalö och i Borgå. Medeltemperaturen blev bara några tiondels grader kallare än normalt. Det var mulnare än i regel och länge torrt.

BORGÅ. Med undantag för den 1 juli som var het höll sig genomsnittstemperaturen fram till halva månaden kring 15 grader för att vid månadsskiftet stanna på 17,5 grader. Det är 0,2 grader under normalvärdet. Den kyliga början liksom de tre sista dagarna i juli var kalla, men från den 20.7. började en het period på nio dagar.
Ett nytt värmerekord för Finland i år noterades på Emsalö den 28 juli då temperaturen steg till 33,7 grader.
Också i Kaisaniemi i Helsingfors steg temperaturen till rekordhöga 33,2 grader. Det tidigare rekordet på 31,6 grader är noterat 1945. På Vessö visade termometern rekordhöga 33,5 grader och i Borgå var det likaså rekordhett med en temperatur på 33 grader.
Efter toppnoteringen den 28.7. mellan kl. 15 och 16 följde en märkbar sänkning av temperaturen då en kraftig sydostan drev upp vågor över viken och temperaturen sjönk till c. 24–25 grader och småningom allt lägre. Därmed var den 9 dygn långa heta perioden slut.  I Borgå förekom i juli inga tropiska nätter, då temperaturen är minst 20 grader, men på Vessö dokumenterades två stycken.
Med en het dag den 1 juli innebar det att vi fick 10 heta dagar i juli, en mera än i juni. I fjol räknades sommarens heta dagar till 32, sju av dem inföll i augusti. Nu verkar det inte bli heta augustidagar åtminstone under de närmaste veckorna.
Kallast var det natten till den 12 juli då temperaturen gick ned till 7 grader. Första sommarmånaden juni var med snittemperaturen 17,3 grader två grader varmare än normalt. Nu var medeltemperaturen i juli normal i genomsnitt.
Torrt
Med solen och hettan den 20–28.7. fortsatte den torrperiod som inleddes efter första veckan i juli. Inalles föll det 75 millimeter regn, 71 millimeter fram till den 7 juli och 4 millimeter den 15 juli. Regndagarna blev 8, i snitt är de 11 i juli. Hade det inte regnat över 70 millimeter den första veckan i juli hade sannolikt den tidiga svamp- och den normala blåbärsskörden blivit mycket sämre än den blev. Normalt regnar det 63 millimeter i juli.
Solen och värmen ökade på procenten för klart väder som litet efter månadens mitt var nere i rekordlåga 26 procent, men till sist steg till 50 procent vackert. Det är 7 procentenheter under det normala för juli. Dagarna med minst 75 procent vackert räknades till 9 medan en dag var helt mulen.
Betecknande för juli var ett högre vattenstånd än normalt och hyfsade badtemperaturer i havsvattnet på omkring 19–23 grader. Blågröna alger förekom från och till beroende på vindriktningen, men det kunde ha varit värre.
Egil Green

Vädret i juli

Medeltemperatur: 17,5 grader. Normalt. 17,7 grader.
Varmast: 33 grader den 28.7. Nytt värmerekord i juli.
Kallast: 7 grader den 12.7.
Heta dagar: 10 stycken. Normalt: 8 stycken.

Soligt och klart för 50 procent. Normalt: 57 procent.
Nederbördsmängd: 75 millimeter. Normalt: 63 millimeter. Men det var torrt efter första juliveckans regn.
Nederbördsdagar: 8. Normalt: 11.


Strandblomster. Blommorna vid vattenbrynet trivdes trots en mestadels torr juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar