onsdag 10 juli 2019

Rekordregnig början på juli

Juni och juli tycks ha bytt plats. När juni var varm, regnfattig och het har juli efter månadens första dag bestått oss med regn och svalt väder.

BORGÅ. För några dagar sedan konstaterade meteorologerna att början av juli aldrig varit så regnig i Finland. Speciellt mycket har det regnat i Villmanstrand som enligt Forecas meteorolog Markus Mäntykannas blogg den 7.7. hade fått 88 millimeter nederbörd, följt av Borgå med 67 millimeter och Kouvola med 60 mm regn. Själv fick jag ihop det till 70 millimeter den 7.7. i Borgå, efter det har det heller inte regnat mera. När månadsmedeltalet för juni är 65 millimeter betyder det att hela månadens regnmängd och litet därutöver redan har uppnåtts.
Kan regna över 100 mm
Regn på över 100 millimeter i juli är inte helt ovanligt och har förekommit 9 gånger sedan 1982 då jag började statistikföra regnmängden, alltså under 38 år.  Det betyder ungefär vart fjärde år i genomsnitt. I fjol var ett sådant år då det regnade 111 millimeter i juli. Rekordet är från den regniga sommaren 2004 då det föll 176 millimeter i juli. I juni föll det 146 mm och i augusti 121 mm så sommaren var rekordregning med totalt 443 millimeter regn. 
För närvarande är medeltemperaturen15,2 grader och det har varit vackert för 26 procent. Det här betyder att juli blir både kallare, regnigare och mulnare än i genomsnitt för något omslag i vädret syns inte i prognosernas belysning.
Det grämer säkert en och annan semesterfirare men å andra sidan behöver ingen lida av den hetta som började i fjol den 12 juli och fortsatte fem dagar in i augusti.



Ostadigt. Moln över västra åstranden konstaterar flattyn Molly på promenad mellan regnskurarna. Det föll 11 millimeter det dygnet och det har fallit 70 millimeter totalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar