tisdag 13 augusti 2019

Augusti går mot det normala

Efter en kylig inledning är augusti på väg att nå upp till normala temperaturer. De efterlängtade regnen har kommit och fortsätter.

BORGÅ. Första veckan i augusti hade en medeltemperatur på 13,5 grader men nu den 13.8. skriver vi redan 16,0 grader i snitt. Det är 0,4 grader lägre en det långsiktiga medeltalet. Som högst har det varit 23 grader, som lägst 7 grader. Jämfört med den heta sommaren förra året hade augusti då en snittemperatur på 18,3 grader och fem heta dagar. De torde lysa med sin frånvaro denna sommar.
Regn
I praktiken var det torrt och regnfritt från den 7 juli till den 7 augusti, då det föll 13 millimeter nederbörd. Regnen har fortsatt så regnmängden för tillfället uppgår till c. 30 millimeter. I fjol öppnades himmelens kranar så mycket att det blev totalt 102 millimeter under augusti som helhet. Regnen lovar gott för svampskörden och lingonplockarna.
Sol- och klarvädret ligger nu på 45 procent. Normalt är det vackert för 52 procent i augusti. Sommaren 2018 var procenten 53. Vädret blir enligt prognosen lika som eller något varmare än normalt tio dagar framöver. Sommaren är inte slut men alla torra, gula löv som fallit under den torra perioden ger nog intryck av höst mer än sommar.


Spindelkonst. Morgonen den 10 augusti kom med dimma över vattnet och längs vägen hittades ett solbelyst spindelnät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar