måndag 29 juli 2019

Emsalö varmast i Finland

Ett nytt värmerekord för Finland i år noterades på Emsalö den 28 juli då temperaturen steg till 33,7 grader.

BORGÅ.Om Emsalö var varmast följde värmerkord också i Kaisaniemi där temperaturen steg till rekordhöga 33,2 grader. Det tidigare rekordet 31,6 grader är noterat 1945. På Vessö visade termometern 33,5 grader och i Borgå var det 33 grader.
Efter toppnoteringen mellan kl. 15 och 16 följde en märkbar sänkning av temperaturen då en kraftig sydostan drev upp vågor över viken och temperaturen sjönk till c. 24–25 grader och småningom allt lägre. I natt hade vi 12 grader i Borgå. Därmed var den 9 dygn långa heta period som inleddes den 20 juli slut. Med en het dag den 1 juli innebar det att vi fick 10 heta dagar i juli, en färre än i juni. I fjol räknades de heta dagarna till 32, fem av dem inföll i augusti. Som det nu ser ut syns inga heta dagar under de närmaste två veckorna.
Torrt
Med hettan och solskenet fortsatte den torra väderlekstypen som pågått i närmare tre veckor. Hade det inte regnat över 70 millimeter den första veckan i juli hade sannolikt den tidiga svamp- och den normala blåbärsskörden blivit mycket sämre än den blev.
Solen och värmen ökade på procenten för klart väder som nu är uppe i 50, dvs. 7 procentenheter under det normala för juli. Mycket mera blir det inte för vädret har slagit om till halvmulet med normala eller litet kyligare temperaturer än i genomsnitt.
Havsvattnets temperatur är nu kring 21 grader, det har förekommit alger från och till beroende på vindriktningen. För tillfället är det algfritt på Vessö.



Svanfamilj. En svanfamilj med fem ungar simmar över viken. Först var ungarna sex till antalet men antagligen har någon trut varit framme och försett sig när ungarna var små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar