måndag 22 juli 2019

Värmen kom tillbaka och med den algerna

Ännu för en vecka sedan talade ingen om en värmebölja men den är nu här för andra dagen i följd och med den kom också algerna.

BORGÅ. Normala temperaturer talade meteorologerna om ännu förra veckan till slutet av juli men nu är det ett annat ljud i skällan.
Värmen som kom från syd den 20 juli väntas föra med sig extremt varmt väder åtminstone till månadsskiftet och kanske några dagar in i augusti. En två veckors värmebölja med andra ord. Som högst kan det bli 34 grader. Nätterna kan också bli tropiska, dvs. temperaturen går inte under 20 grader nattetid.
Det här höjer givetvis på medeltemperaturen som nu är c. 16 grader till omkring 18 grader för juli som helhet. I så fall blir det några tiondels grader varmare än i genomsnitt (17,7). Det utlovas också övervägande soligt väder, så diskussionen om en rekordmulen juli stämmer inte längre. Som bäst har vi haft vackert väder för 40 procent och det blir väl kring 50 procent vackert till sist.
Regn skulle det snart få börja komma igen. 70 millimeter har vi fått men gräsmattorna torkar och blommor ska vattnas i stan.
Alger från och till
Med värmen kom alltså även de blågröna algerna som manifesterade sig i vår vik den 21.7. då det blåste syd-, sydvästliga vindar.
Men på morgonen den 22.7. var algerna försvunna i.o.m. omslaget till ost-, sydostlig vind. Det är synbarligen känsligt hur algflottarna rör sig med vindarna och man vet aldrig när vattnet går att simma i igen. Men vattentemperaturen har nu stigit till 21 grader efter att den var kring 16–17 grader förra veckan då det blåste från nordväst – och var algfritt.
Ovälkomna gäster. Algerna kom med värmen. Här ett foto från viken den 21 juli. Dagen efter var det algfritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar