torsdag 5 juli 2018

Svårt att förutse sommarvädret

Den prognos för de första veckorna i juli som omtalades i senaste inlägg på denna väderblogg stämde inte. Det blir mera regn, mindre sol och lägre temperaturer,

BORGÅ. Det här bottnar i de allmänna svårigheterna att förutse speciellt sommarvädret.
En meteorolog i dagens HS kommenterar det med att de högre och lägre luftmassorna interaktivas mera på sommaren, vilket gör förutsägelserna svåra. Han tillspetsar sitt resonemang med påståendet om den s.k. fjärilseffekten, alla människor påverkar vädret genom att röra upp luftströmmar, små virvlar, som i slutändan kan förändra situationen på ett radikalt sätt.
Det här kan verka diskutabelt men helt klart är ändå att vädertypen här i Norden är annorlunda än t.ex. i Spanien där den är mera stabil. Och förutsägelser som sträcker sig över tre dagar börjar vara osäkra. En väderprognos som går längre än 18 dagar framåt är enligt samma meteorolog i praktiken helt instabil.
Därför ska man inte tro t.ex. på Accu Weathers långtidsprognoser veckor eller månader i förväg. De grundar sig på ett statistisk medeltal för hur vädret varit tidigare år och har ingenting med det kommande vädret att göra, fastän de förstås kan stämma in, men då handlar det om slumpen.
Som det nu prognostiseras är den här veckan ostadig och regnig men fr.o.m. mitten av nästa vecka utlovas fyra dagar med hetta och en längre vacker period fram till mitten av juli. Men vi talar alltså om en prognos som kan förändras redan i morgon.
För tillfället är medeltemperaturen 14,3 grader (18,0 grader i snitt för juli) , det har varit vackert för 33 procent och regnmängden uppgår till knappa 30 millimeter.



Moln över fjärden. Det i början av juli utlovade vackra sommarvädret har övergått i ett mera molnigt och regnsjukt väder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar