lördag 30 juni 2018

Normal men torr juni

De långsiktiga medelvärdena dominerade under juni med undantag för regnen som var färre än normalt.

BORGÅ. Medeltemperaturen 15,1 grader är som i genomsnitt. Samma gäller sol- och klarvädret på 57 procent.
Ändå var juni betydligt varmare än under den skrala fjolårssommaren då temperaturen i snitt var två grader lägre. Om vi ser på temperaturen i juni under de senaste 20 åren har det varit varmare 7 gånger, lika varmt sommaren 2000 och kyligare 11 gånger.
De heta dagarna med temperaturer på över 25 grader uppgick till 4. Två av dem hade vi under månadens första två dagar då junis maximitemperatur 26 grader noterades den 1.6. Kallast var det natten till den 7 juni med 3 värmegrader och snudd på nattfrost.
Omväxlande
Solskenet växlade om med mulnare dagar, vilket genomsnittsvärdet 57 procent är en indikator för. Under de 20 senaste åren har juni varit vackrare 4 gånger och räknat sedan 1974 hela 17 gånger. Det var m.a.o. vackrare förr.
De regn som många gått och väntat på efter sex veckors torka fr.o.m. maj kom också till sist. Regnmängden i juni uppgick till 69 millimeter (82 i genomsnitt). Regndagarna blev 7 (12).
Första regnfallet kom den 12.6. med en nederbördsmängd på 17 millimeter. Sedan fick vi vänta till den 20 juni då det regnade 13 millimeter medan det kraftigaste regnet var ett faktum den 22 juni då det föll 23 millimeter. Efter det uppgick regnmängden till drygt 10 millimeter. I skärgården var det torrare än i Borgå.
Den 29 juni fanns det redan blåbär i Kokon. Det är tidigt, för blåbären sågs först första veckan i juli senaste år, som också är tidigt. Enligt tidningsuppgifter uppgav en Hangöbo att han aldrig plockat blåbär så tidigt.
Midsommaren var blåsig med närmare 20 meter i sekunden i vindbyar från sydväst. Temperaturen växlade mellan 10 och 18 grader. Det föll sammanlagt 5 millimeter regn på midsommaraftonen och midsommarsöndagen medan midsommardagen var vackrast och utan regn.
Lovande juli
Juli ser inte alls oäven ut i prognosens ljus och har fram till den 10.7. en medeltemperatur på närmare 18. Vädret är omväxlande med sol, regn och litet åska. Också en eller ett par, tre heta dagar står på lut.
I genomsnitt har juli medeltemperaturen 18 grader, det är vackert för 57 procent och det faller drygt 60 millimeter regn. Förra året hade juli medeltemperaturen 15,7 grader, det var vackert för 52 procent och det regnade 58 millimeter under 14 regndagar.

Junivädret

Medeltemperatur: 15,1 grader. Som i genomsnitt.
I fjol: 13,1 grader.
Juni hade 4 heta dagar (5 i genomsnitt).
Varmast: 26 grader den 2.6.
Kallast:  3 grader den 7.6.

Sol- och klarväder
57 procent. Som i genomsnitt.
I fjol: 49 procent.

Regndagar: 7 (12 normalt).
Regnmängd: 69 millimeter (82 normalt).
I fjol: 85 millimeter.



Genomsnittligt. Juli var normal med undantag för regnmängden som var lägre än i genomsnitt. Bilden är från Borgå å den sista juni.


Tidiga blåbär. De första blåbären sågs på Kokon den 29.6. dvs. fem dagar tidigare än i fjol, som också var tidig för blåbärens del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar