tisdag 24 juli 2018

Det verkar bli 21 heta dagar

Hettan bara fortsätter och ser ut att bestå fram till månadsskiftet. Juli 2018 blir i så fall en månad som vad heta dagar beträffar överträffats bara tre gånger.

BORGÅ. De heta dagarna har följt på varandra som pärlor på ett halsband allt sedan den 12.7. Före det var det hett också den 7.7.
Om vi får 21 heta dagar, de är uppe i 13 för tillfället och åtta dagar med sannolik hetta återstår, har det förekommit flera heta dagar främst i juli 2010. Då var de rekordmånga dvs. 25. Också juli 2001 och 1994 var de fler än nu, dvs. 22 till antalet.
Hetare nu
Skillnaden mellan juli 2010 och juli i år är att de heta dagarna 2010 inleddes den 3 juli och fortsatte s.g.s oavbrutet fram till de sista dagarna i juli. Det var m.a.o. hett längre än i juli i år då de heta dagarna började välla in först den 12.7.
Det här syns också i medeltemperaturen. Den 15.7. i år var medeltemperaturen i Borgå c. 18 grader och den väntas stiga till 21 grader till slutet av juli. Det betyder att månadens andra hälft i så fall har en medeltemperatur på 24 grader. 2010 var rekordhet med en snittemperatur på 22,1 grader men månadens andra hälft i år är hetare än då.
Värmekupa
Den här ovanligt långa heta perioden beror på att ett högtryck parkerat över Finland och därmed håller lågtrycken från Atlanten på en rutt som går upp över Norge till Ishavet.
 ”Hellekupu” kallas den på finska och på svenska handlar det alltså om en värmekupa, en kupa av het luft över Finland. Och den verkar bestå på obestämd tid framöver för också den första veckan i augusti utlovas fortsätta med heta dagar  och sol.
Också regn
Fram till den 19 juli hade det fallit 34 millimeter regn men i samband med ett kraftigt åskväder den 20 juli föll det 68 millimeter under ett dygn, påspätt med 6 millimeter dygnet därpå. Regnet förorsakade översvämningar i Borgå, bl.a. på västra åstranden och vid Ågatans och Stadshusgatans korsning. Också grusvägar och gator av sand som sluttade nedåt plöjdes upp av djupa vattendiken. Regnmängden är nu uppe i 108 millimeter, normalt faller det drygt 60 millimeter i juli.


Sprickor i vägen. Det vara länge torrt och hett men den 20 juli föll det kraftigt med regn. Det orsakade sprickor i bl.a. vägen ner till stadsbiblioteket.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar