torsdag 12 juli 2018

Nu kommer värmeböljan

Den av många, inte minst semesterfirare, emotsedda perioden med heta dagar tycks förverkligas. Åtminstone i åtta dagar framöver har vi enbart heta dagar att se fram emot.

BORGÅ. Medeltemperaturen i skrivande stund ligger på c. 16,4 grader men efter värmeböljan är vi uppe i c. 18,3 grader, dvs. tre tiondelar mera än normaltemperaturen för juli, räknat sedan 1974.
Temperaturen t.o.m. den 21.7 pendlar nämligen mellan ungefär 16 och 28 grader. Det ger en dygnstemperatur på 22 grader i bästa fall och över 20 grader hur som helst. Varmare blir det inte hos oss.
Förutsatt att prognosen håller alltså, men nu strömmar det het luft in både från ost och sydväst, vilket är ovanligt. I Lappland har man redan haft temperaturer kring 30 grader, så det är hett i hela Finland.
12 gånger med
långvarig hetta
Håller prognosen streck får vi åtminstone nio heta julidagar i följd plus den heta dag som redan förverkligats den 7.7. En jämförelse med tidigare julimånader visar att vi sedan år 2000 haft sju julimånader som bestått oss med mera än 10 heta dagar och 12 gånger har det skett sedan 1974.
Mest heta julidagar var det 2010 då de heta dagarna uppgick till 25, följd av juli 2001 då dagarna uppgick till 22. De heta dagarna i juli 1988 räknades till 20 och i juli 2014 var de 18. Förra juli hade vi en het dag, vilket också gällde för juni och augusti.
Nu är regnmängden i juli 34 millimeter och den utlovade hettan ger inga nya regn ifall det inte blir åska då lokala skurar kan betyda mera nederbörd.
Sol- och klarvädret är nu kring 40 procent, 17 procentenheter lägre än normalvärdet för juli, men det blir vackrare i samband med den heta perioden. Hur slutet av juli ter sig är ännu osäkert men antagligen fortsätter värmen, torkan och ett halvklart väder.


Sommargrönska. Inne i skogen frodas ormbunkarna. De klarar sig utan mycket vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar