tisdag 17 juli 2018

Extrem hetta pågår

Vädret är ännu hetare än det som prognosticerades för en knapp vecka sedan. Extrem hetta varnas det nu för och det händer mycket sällan.

BORGÅ. I söndags var Borgå officiellt den hetaste platsen i Finland med 31,2 grader uppmätt vid Harabacka mätstation.
Själv noterade jag 30 grader för söndagen, 31 grader i går och i dag verkar temperaturen gå upp till 32 grader.
Hos oss och i Norden är gränsen för hetta 25 grader. I Spanien är gränsen 30 grader och i USA 32 grader, enligt uppgifter i dagens Uusimaa.
Det heta dagarna började den 12.7. Ett mindre avbräck utlovas till kommande veckoslut, lördag–måndag, då det regnar i samband med åska, men temperaturen är fortfarande hög och har ändå en topp på 24 grader nämnda dagar. Sedan blir det igen heta dagar.
Nära fem-i-topp
Så här var också juli 2010 då de heta dagarna uppgick till rekordmånga, dvs. 25. Så många hinner det inte bli denna juli, men någonting mellan 13-17 dagar med hetta verkar sannolikt. Det skulle föra in juli 2018 ganska nära i fem-i-topp.
Medeltemperaturen som jag gissade att skulle ligga på 18,3 grader vid månadens slut var redan just så hög den 15.7. så om vi reviderar litet kan medeltemperaturen gå upp till närmare 20 grader.
Sol- och klarvädret är nu över 50 procent och kan bli omkring 60 (57 normalt) medan regnmängden nu är 34 millimeter.Beroende på åskskurarnas intensitet kan den stiga till kanske 50 vid månadens slut. 

Men nu ska den som tycker om värme och inte försmäktar i en het lägenhet njuta och minnas att vi har tre sämre somrar bakom oss.



Högsommar i utskären. Bilden är i söndags från Långhällen med Klovharun baktill till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar