lördag 16 juni 2018

Adjö till blåbär och svamp?

Det är fortfarande ovanlig torrt i naturen och de futtiga regn som fallit har varit lokala. Efter tre goda år med blåbär ser det ut som om vi skulle få nöja oss med en skral skörd. Också svamputsikterna är svaga.

BORGÅ. För tillfället har det regnat 17 millimeter i Borgå, den 12.6; och ingenting alls på sommarstället på Vessö. Med 12 millimeter regn som bottensats från maj är det inte konstigt att det varnas för skogsbrand också för midsommaren, inga ”kokkobrasor” med andra ord.
Den torra perioden har pågått hela maj och halva juni. Till midsommarveckan utlovades till en början regn s.g.s varje dag men nu är prognosen reviderad så att det utlovas litet regn till tisdagen den 19 och midsommarlördagen den 23 juni. Det betyder att blåbärsskörden blir nästan obefintlig om det inte börjar regna ordentligt i juli. För svamparnas del läste jag att de klarar sig bättre i torka vilket kanske  indikerar på en hyfsad skörd, förutsatt alltså att det börjar regna inom kort. Annars är det adjö till båda läckerheterna.
Normalvarmt
Medeltemperaturen är nu 14,5 grader och kan gott stiga till något över 15 grader när juni övergår i juli, dvs. i trakterna av det normala för juni som är 15,1 grader.
I fjol var junis medeltemperatur 13,2 grader, 2016 var den 15,3 grader, åren 2015 och 2013 13,5 respektive 13,9 medan juni 2012 hade höga 18,0 grader i genomsnitt.
Sol- och klarvädret visar på 58 procent vilket eventuellt ännu stiger. Det skulle betyda en vackrare juni än under de senaste fem åren. Vi får backa till 2011 då vi hade vackert för hela 66 procent. Genomsnittsvärdet är 56 procent.


Blått. Vädret har varit torrt och ofta soligt med blå himmel denna juni. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar