fredag 22 juni 2018

Blåsig midsommar

En kraftig sydvästan, spridda regnskurar och halvklart präglar midsommaraftonens väder.

BORGÅ. Vinden ökar till 18 m/sek på midsommaraftonens eftermiddag för att minska till 12 m/sek på lördag förmiddag. Våghöjden på Finska viken varnas bli 4 meter. En titt över fjärden visar att båttrafiken är i det närmaste obefintlig.
Samtidigt har vattnet stigit och kommer att stiga till 60 cm över det normala på midsommardagen för att sjunka till normalt igen mot kvällen. Oroligt med andra ord.
Regn undgår vi inte heller och litet regn utlovas på midsommaraftonen- och dagen. Temperaturen varierar mellan 10 och 19 grader.
2014 var midsommaren sämst
I fjol var midsommaren si sådär. Det regnade inte fastän det var ganska mulet och temperaturen höll sig mellan 6 och 17 grader. Sämst var midsommaren 2014 med temperaturer mellan  5 och 17 grader, regn alla dagar och några snöflingor på midsommardagen. Heta eller regnfria midsomrar uppträder en gång av fem. Senast det var hett var 2016 samt 2000 och 2001.
Juni är överlag varm för 15,1 grader, nu är medeltemperaturen 15 grader och sjunker antagligen till slutet av månaden. Men det har varit ganska vacker med en procent på närmare 60 men också klarvädret kommer att bli mindre vackert.
Regn har det fallit tillsammans 46 millimeter under tre dagar, vilket måste anses bra med tanke på den 6 veckor långa torrperioden från början av maj. Kanske det blir litet blåbär och svamp i alla fall.



Blåsigt. Vindstyrkan når på midsommaraftonen upp till 18 m/sek. Det är halvklart med regnrisk och en temperatur under 20 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar