lördag 9 juni 2018

Tillbaka till "finsk sommar"


Det gick litet som man befarade. Den exceptionellt varma och soliga maj övergick i juni till normal "finsk sommar".


BORGÅ. Ännu den andra och tredje juni bjöd på två heta dagar med en maximitemperatur på 26 grader. Men därefter drog nordliga vindar in över Borgåtrakten och temperaturen sjönk drastiskt.
För närvarande har vi en medeltemperatur på drygt 13 grader (14,6 för maj). På dagarna har vi haft upp emot 15–17 grader men i synnerhet nattemperaturerna har varit kallare än normalt. Kallast var det för några dagar sedan då temperaturen var nere i 3 grader men också nätter med 4 och 5 grader varmt har förekommit.
På Vessö har det här också återspeglats i vattentemperaturen som mot slutet av maj var 18 grader men sedan sjönk till 3,5 grader i början av veckan. Nu är det 7 grader i vattnet.
Litet bättre ska det bli. Uppemot 20 grader utlovas och också mildare nätter. Men när det långsiktiga medeltalet för juni är 15,1 grader har vi ännu en bit att gå.
Torkan fortsätter också. I juni har det tillsvidare fallit litet regn två dagar men så litet att det inte synts i regnmätaren. Till tisdagen den 12.6. utlovas i alla fall omkring 5 millimeter regn men det är ännu för obetydligt för skördeutsikterna och tillgången på blåbär.
Vädret har varit halvklart och procenten för sol- och klarvädret är nu kring 60 procent.
Bra sommar?
Tre väderspåmän intervjuades i Ilta-Sanomat i april. En siade om en regnig och kall juni och juli medan augusti skulle bli varm och het. En annan talade om en någorlunda hygglig sommar, han prickade bl.a. in förutsägelsen att det skulle bli varmt fr.o.m. den 6 maj medan den tredje väderprofeten utlovade en riktigt bra sommar. Någon av dem har rätt, men omöjligt att veta vem.


Soligt men kyligt. Juni blev efter en varm start kallare än normalt





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar