tisdag 28 juli 2015

Två fullmånar i juli

Det händer allt emellanåt att det är fullmåne två gånger i månaden. Så är fallet denna juli. Den första fullmånen hade vi den 2 juli, andra gången sker det den 31 juli. 

BORGÅ. Det här beror på att måncykeln är kortare än månadscykeln. Ett månvarv är 29, 53 dagar medan månadens längd varierar från 28 dagar i februari till 30 och 31 under årets lopp.
Senast vi hade två fullmånar samma kalendermånad var den 2 och 31 augusti 2012, nästa gång sker det 2 och 31 januari  2018, och därefter den 1 och 31 oktober 2020.
Ungefär vart tredje år upprepas fenomenet, så fram till år 2031 har vi fr.o.m. den nu aktuella händelsen i juli 7 till att vänta på.
Självfallet har två fullmånar i månaden förknippats med mystik, månen i sig själv är redan nog i det hänseendet.
Fullmånen sägs vara särskilt kraftfull då den återkommer för andra gången inom samma kalendermånad. Viktiga nyckelord för denna andra fullmåne är frigöra, minnas, gemenskap med de döda och förutsägelse. Det är också en bra tid att be om hjälp att lösa svåra problem, frigöra gammal ilska och hela smärta. Under denna månes inflytande är det dags att släppa gamla negativa minnen och känslor och i stället sätta upp nya mål för en själv. Enligt gammal tro är den andra fullmånen så kraftfull att vad  man än önskar sig också infaller.
Trot´t den som vill.
Det som däremot är fakta är att juli verkar bli den kyligaste högsommarmånaden sedan 1996.  Havsvattnet är fortfarande kallt och temperaturen har pendlat kring 14-17 grader. Normalt ska det vara över 20 grader i nuläget. Havsvattenståndet har också legat 20-30 cm över det normala hela sommaren. Ett positivt drag är avsaknaden av algblomning.



Juli månads första fullmåne inträffade den 2.7. Fredagen den 31 juli är det igen fullmåne. Två fullmånar samma kalendermånad inträffar ungefär vart tredje år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar