torsdag 23 juli 2015

Sommarstorm i antågande

I avsaknad av heta dagar, åska och sol har kvällstidningarna hittat åtminstone ett väderfenomen, värt att skriva om, nämligen en sommarstorm på antågande från sydväst söndagen den 26 juli

BORGÅ. De kraftigaste vindarna torde i alla fall svepa in över sydvästra och västra Finland inklusive Åboland, vilket antagligen gör att vi i Östnyland bara upplever hårda vindar och regn.
Sommarstormar är i motsats till höststormarna ovanliga. Minns en gång på 1990-talet då en storm i augusti fick flaggstågen på landet att blåsa av på mitten. Mor var upprörd.
Kyligt
Vädret i Borgåregionen är fortsättningsvis omväxlande och ordentligt på kyligare sidan med en medeltemperatur på 16,4 grader. Normalvärdet för juli är 18,0 grader. Som det nu ser ut blir det heller inga flera heta dagar i sommar förutom de två vi hade i början av juli. I så fall är sommaren lika skral som år 1987 som innehar rådande bottenrekord. Jämför sedan med södra Europa där t.ex. människorna i Spanien upplever dagstemperaturer på 40 grader. Är det bättre?
Avsaknaden av åska har också noterats här hos oss, på nätsidan myrskyvaroitus.com talas det om den längsta perioden utan ordentliga åskväder just i sommar.
Mulet
Sol- och klarvädret  i juli har i detta nu ett procenttal på c. 45 , i genomsnitt är det vackert för 56 procent i juli. Med tanke på fortsatt ostadiga väderutsikter är det sannolikt att vi landar på ett juliväder långt under 50-procentstrecket när månaden är slut. I juni var det vackert för 44 procent så inte har sommaren heller i den bemärkelsen varit mycket att hurra över.
I juni regnade det ungefär som normalt, det föll då 86 millimeter, för tillfället är nederbördsmängden nu i juli omkring 40. Medelvärdet är 63, men det återstår flera ostadiga dagar, vilket tyder på en slutgiltig regnmängd i juli kring det normala eller kanske litet över.

--------
Nu den 24.7. har meteorologerna ändrat prognosen för sommarstormen till enbart mycket regn och hårda vindar. I Borgåtrakten ska det fall mellan 15 och 20 millimeter regn med vindar upp till 15 meter/sekund.



Storm i sikte. Den prognosticerade stormen till söndagen den 26 juli lär inte drabba åtminstone Östnyland med full kraft. Nätbild.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar