måndag 6 juli 2015

Efter hettan igen svalare väder

Två heta dagar i början av juli garanterade att inte juli i likhet med juni blev utan dagar med minst 25 grader. Men vädertypen har igen slagit om mot det kyligare.

BORGÅ. Den 3 juli steg temperaturen till 30 grader i Borgå som då var den näst varmaste orten i Finland efter Kouvola. Dagen därpå höll sig temperaturen ännu uppe i 28 grader, men söndagen den 5 juli var dagstoppen igen normala 22 grader.
Som det nu ser ut blir det inga fler heta dagar åtminstone fram till den 17 juli, dit Forecas prognos sträcker sig. Den här veckan kommer vi upp till cirka 20 grader på dagen och därefter några grader över 20. Medeltemperaturen håller sig m.a.o. mellan 16 och 17 grader, dvs. litet under det normala som är 18 grader i juli. Det verkar också att falla mindre mängder med regn var och var annan dag, och det blir halvklart till klart.
Om vi ponerar att månadsmedeltalet håller sig i närheten av 17 grader betyder det ett tämligen svalt juliväder, men det finns ännu en möjlighet till varmare väder under månadens två sista veckor.
Havsvattnet som till senaste veckoslut steg till 18 grader var på morgonen den 6.7. igen nere i 12 grader, den nordvästan som blåste söndagen den 5.7. kylde effektivt ned yttemperaturen.
Sent
Tecknen i naturen talar också sitt eget språk. Blåbären mognar i år cirka 3 veckor senare än i fjol, mot slutet av juli. I fjol gick det de facto att plocka de första bären redan kring den 4 juli.
 Äppelskörden verkar också bli tämligen svag, pollineringen i maj och juni förlöpte inte som det krävs för att ge mycket äppel.
Men det grönskar i skog och mark och högsommaren den är här också under litet kyligare förtecken. Njut och ladda batterierna till höst och vinter. Då blir det antagligen igen ett gråväder med ytterst få soltimmar och en procent på 10-15. Som bäst har vi ändå ett sol- och klarväder på över 80 procent.




Det grönskar också längs skogsstigarna så passa på och njut av högsommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar