lördag 11 juli 2015

Blåbären kom och värmen for

De första blåbären har kommit. Värmen är däremot en bristvara som kanske håller sig borta sommaren ut.

BORGÅ. Sommaren 2013 och 2014 var fina blåbärsår. Också den här sommaren verkar någorlunda lovande men bärskörden blir senare än i fjol. Då kunde man plocka de första blåbären på USA:s nationaldag den 4 juli, nu fanns de första blåbären på landet på Vessö den 9 juli.
Men bären har mognat endast på soliga ställen, längre in i skogen och andra ställen där det är skuggigare finns än så länge bara gröna kart. Sannolikt börjar blåbärssäsongen på allvar om c. en till två veckor.
Kyligt
De heta dagar som noterades här i söder den 3-4 juli verkar inte återkomma åtminstone i juli och kanske inte heller i augusti.
Vädret är ju ett hett debattämne i kvällstidningarna, där man intervjuat meteorologer som vet varför det är kallare än normalt i Finland. Det ska bero på jetströmmar ovanför Finska viken som håller de heta luftmassorna söder om vårt land borta och ger fri passage för svala vindar från Atlanten och kyliga från norr. Först när det sker en förändring i dessa strömmar kan vi vänta oss varmare sommarväder. Nu är medeltemperaturen cirka 17 grader, dvs. cirka en grad under det normala för juli.
Hett vader är för all del också en direkt plåga för ett flertal människor som gärna ser att vädret fortsätter som det gör medan soldyrkarna i andra ändan får vänta och se.




De första blåbären gick att plocka i förrgår den 9 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar