onsdag 15 juli 2015

Fortsatt kyligt

I dag när mitten av juli är passerad har vädret fortsättningsvis en slagsida mot det kyligare och mulnare men med rätt så litet regn - än så länge.

BORGÅ. Medeltemperaturen 16,6 grader är omkring en och en halv grad under det långsiktiga månadsmedeltalet och enligt Forecas prognos fram till den 27 juli fortgår temperaturen i genomsnitt att sjunka. Dagstemperaturerna t.o.m. den 27.7. rör sig enligt prognosen kring aningen under 20 grader och nattemperaturen kring 10-13 grader. Det indikerar ett månadsmedeltal på dryga 16 grader. I fall det stämmer blir juli 2015 den femte kallaste sedan 1975. Senast det var litet kyligare än nu var för nitton år sedan, år 1996.
Sol- och klarvädret är för tillfället litet över 50 procent, dvs. nästan 8 procentenheter under det normala. Regnmängden är däremot låg, bara 12 millimeter, i genomsnitt faller det 63 millimeter i juli. I fjol var millimetertalet bara 20.
De heta dagarna är fortsättningsvis två, och inföll i början av juli. Går det så att det inte blir flera heta dagar kan man nog tala om en ovanligt kylig sommar i år. 
Men väderspåmän har intervjuats i kvällstidningarna och en av dem förutspår att det blir heta dagar i ungefär två veckor från och med mitten av augusti.
Alla gillar inte heller hetta, på Meteorologiska institutet har man på nätet räknat upp fördelar med en kyligare väderlek: inga bromsar och andra flygfän som stör, inga skogsbränder, det är behagligare att sova på nätterna och äldre och barn mår bättre av litet kyligare väderlek. Men, halva sommaren återstår ännu. Det blir intressant att se om det ostadiga vädret slår om snabbare än man förutspått.




Grönt och gult i rabatten. Växtligheten frodas trots ett kyligt sommarväder också i stan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar