lördag 3 januari 2015

Vintern kom av sig och snön försvann

Hoppet om vinter och ett bestående snötäcke grusades i början av januari 2015 i samband med regn och stigande temperaturer.
BORGÅ. Den snö som kom den 22 december och ökade med nya snöfall och skärpta temperaturer mot slutet av året stannade kvar till den 2 januari, dvs. elva dygn. Julen blev i alla fall vit. Den definitiva knäcken för snötäckets del kom den 2 januari då ett ihärdigt regn och en temperatur på mellan tre och fem värmegrader sköljde bort den sista snön.
Förra vinter fick vi ett bestående snötäcke den 11 januari (2014) men vi får nog vänta på köld och snö åtminstone till mitten av januari eftersom Forecas väderprognos, använd av Mtv 3, inte utlovar någon egentlig vinter så pass långt framåt. Det ska visserligen bli kallare den 4-7 januari och falla litet snö men sedan blir det igen mildare och relativt liten nederbörd.
Vintern som inleddes i december 2007 och slutade i februari 2008 var ett stort undantag eftersom det inte blev något egentligt snötäcke, snön kom och försvann en fem, sex gånger, det var allt.
Det hette tidigare att vintern kommer med tre högvatten, men statistiken kullkastar utsagan, det blir nog vinter utan högvatten med. Det första ordentliga högvattnet denna vinter kom  i.o.m. stormen natten till den 3 januari med ett vattenstånd på cirka en meter här i Borgåtrakten. Några nya stormar finns inte i sikte.
Snöfritt igen. Fotot från Japanska parken den 3 januari vid stadsbiblioteket visar att snön igen är försvunnen.

Nåjo. Det kom i alla fall ny snö på kvällen den 3 januari och när det nu den 4 januari är ett par grader kallt och temperaturen på väg nedåt ser det ut som om vi skulle ha ett snötäcke igen. Ett ombytligt väder  med andra ord.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar