söndag 11 januari 2015

Snösvängen fungerar

BORGÅ. Snöyran natten till söndagen den 11 januari bäddade in landskapet i ny, ren snö samtidigt som den visade att snösvängen fungerar i Borgå. Gator och trottoarer var plogade redan i ottan, återstod bara att själv med illa dold antipati dra ut och skotta undan snön från gångar och garageuppfart.
Vädret är omväxlande. Den tredje januari fanns ett inägg där en bild av japanska parken utanför vårt fönster ståtade utan tillstymmelse till snö. Nu finns en bild från samma park som bevisar motsatsen.
Ett omväxlande vinterväder är inte – som vissa kvällstidningar vill göra sken av – något dramatiskt eller ovanligt utan helt normalt. Enligt uppgifter av en intervjuad meteorolog på en av kvällstidningarna har vädret i södra Finland varit ombytligt för att vi ligger på gränsen mellan fronterna med kall och varmare luftmassor. Däremot har det hela vintern varit kallt i norra och också i mellersta Finland.

Men här i söder har vi alltså omväxlande fått kall luft från norr och ost samt mild luft från syd och sydväst, därför detta sågande i temperaturen och därmed också snötäcket. Ska vi våga tro på ett bestående snötäcke nu? I så fall fick vi det den 3 januari.
Har matat fåglarna med mat på fågelbräde - solrosfrön och jordnötter - sedan hösten. Förutom olika slags sparvar och finkar har vi också fått ett flertal domherrar på besök. Nu är det allvar för fåglarna. Mat finns inte och det blir kallare. Det betyder stor trafik mellan fågelbrädena utanför vårt fönster mot gården. 











Fö nio dagar sedan var det snöfritt i japanska parken. Söndagen den 11 januari fanns det snö igen.

Gäster med vingar. Båda fågelbrädena var välbesökta på söndag 11.1.15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar