torsdag 8 januari 2015

Vargavintern låter vänta på sig

När snart halva vintern är passerad är trenden så här långt klar: temperaturen sågar upp och ned, det snöar och regnar och är uppehållsväder om vartannat medan den riktiga vargavintern låter vänta på sig.

BORGÅ. Som bäst är medeltemperaturen i Borgå ungefär 2,5 grader kallt och prognosen fram till den 20.1. ger ett ungefärligt medeltal på -2 till -3 grader kallt. Månadens sista tredje del kan självfallet ändra på saken, men om vi ponerar att gråvädret fortsätter som nu landar vi sannolikt på en genomsnittstemperatur på kanske tre köldgrader för januari. 
Det skulle innebära en relativt mild andra vintermånad, genomsnittet är -5,6 grader. I fjol var det så pass kallt som -7,2 grader i januari. Mildast var januari 1989 och 2008 då medeltemperaturen var 0,0 respektive -0,3 grader. Kallast hade vi i januari 1987 då snittemperaturen var hårresande kalla -17,8 grader.
Sol- och klarvädret i januari skall ligga kring 29 procent, i fjol var det vackert för 33 procent. I detta nu ligger siffrorna för sol- och klarvädret på blygsamma 10 procent. De vackra dagarna kom med kölden den 5-6.1. då det som kallast var -16 grader.
Ett nytt snötäcke lade sig över Borgånejden den 3 januari och eftersom det utlovas snöstorm till lördag-söndag den 11-12 januari verkar det som om snön skulle bestå, trots att det igen blir mildare litet senare.


Sol över isen. Fotot från Vessö i början av veckan då det var ordentligt kallt visar en tunn hinna med hopfrusna isblock över viken, men havet svallar fritt längre västerut i riktning mot syd och mot väst, dvs. Emsalö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar