tisdag 27 januari 2015

Havsisarna låter vänta på sig

Medan Borgå å redan har is sedan en månad tillbaka låter havsisarna ännu vänta på sig. 

BORGÅ. Inte så konstigt. Medeltemperaturen i januari ligger kring ca 2,5 köldgrader (närmare -6 grader normalt) och eftersom lågtryck med mer eller mindre kraftiga vindar gång efter gång blåser över Finska viken bildas det inte is ute till havs.
I början av januari blev det is på Borgå å och de två korta kallare perioderna under månaden gjorde den så stadig att man dagligen ser pilkare ute på åisen.
Också inomskärs ligger det is i vikarna men längre ut till havs, t.ex. vid sommarstället vid Nyvarpet är det öppet vatten från Tackholmarna söderut medan det ligger en mycket tunn ishinna inne i viken.

Isläget den här årstiden enligt meteorologiska institutet visar att det den 21.1. skall finnas cirka 20-35 cm tjock havsis på Finska viken. Men de facto situationen den 26.1.15 ger vid handen att istäcket är bara 5-20 cm och enbart inomskärs. Det är öppet vatten överallt i Östersjön med undantag för Bottenvikens nordligaste del uppe vid Torneå och Haparanda.
Något ovanligt är det inte. Har inte statistikfört saken desto närmare men minns att det flera gånger på Vessö i sportlovstider, under vecka 8, dvs. från den 16 februari en vecka framåt, förekommit antingen öppet vatten eller så svag is att man bara kunnat och vågat skida vid stranden.
Väderprognosen fram till den 8 februari lovar inte heller någon köld att tala om så vintern så här långt har varit både snöfattig och mild.

Isranden i riktning mot Svartholmen och Lilla och Stora Tackholmen går vid Tackholmarna. Isen innanför är i tunnaste laget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar