fredag 16 januari 2015

Blixthalka, solglimtar och mera snö

Fram till mitten av januari har vädret fortsättningsvis varit omväxlande med ett par kortare köldknäppar, blidväder, solglimtar och mera snö.

BORGÅ. Det snötäcke som lade sig över Borgåregionen den 3 januari verkar med stor sannolikhet stanna kvar. Det innebär att tidpunkten för det bestående snötäcket därmed dateras till den 3.1.2015 eftersom några längre perioder med plusgrader inte är prognosticerade fram till slutet av januari.
Det har nu snöat, fallit snöslask eller regnat nio av 16 dagar. Det har också frusit på två gånger, den 5-9 och den 11-12 januari och med temperaturer ned mot 16 köldgrader Däremellan har det varit blidväder. Resultatet har inneburit blixthala trottoarer och ett allmänt slipprigt fotgängarföre. I Estland bildades glashala vägar med många krockar, avkörningar på motorvägarna, omkullvälta långtradare, mm.
Temperaturmedeltalet ligger nu på ca - 3grader och det tyder på att samma medeltal håller i sig till slutet av januari.
Också sol
Vintersol som numera är en bristvara har vi också haft, huvudsakligen i samband med de kalla perioderna. Procenten för sol- och klarvädret ligger på ungefär 17. I fjol var den kalla januari (-7,2 grader i genomsnitt) vacker för 33 procent, året innan för 21 och år 2012 för 14 procent. Klarast var den hittills kallaste januaridagen den 6.1. då temperaturen pendlade mellan -16 och -11 grader och det var vackert för 87,5 procent.
I dag den 16 januari är en dag då det under natten och fram till ungefär tidig eftermiddag faller kraftigt med blötsnö, väglaget är mycket dåligt och temperaturen på stigande mot några grader på plussidan.

Det har också förekommit högvatten på upp emot 90 cm över normalvattenståndet i ett flertal dagar, Maren har varit översvämmad och vid ett hus vid östra åstranden i hörnet av Ågatan och Stadshusgatan som fått vatten i källaren såg man att det pumpades vatten ner i gatuavloppet.
I början av veckan lyste solen från en nästan klar himmel vid västra åstranden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar