fredag 5 maj 2017

Också maj verkar bli kall

April var den kallaste på 20 år men också maj ser ut att bli en av de kallaste.

BORGÅ. Medeltemperaturen i dag den 5.5. ligger kring 7,2 grader och till veckoslutet och nästan hela följande vecka blir det ännu kyligare. Det betyder att vi landar någonstans kring 5,5 – 6 grader i mitten av maj. Om vi antar att månadens andra hälft blir någorlunda normalt varm så skulle medeltemperaturen för maj bli cirka 8 grader.
Genomsnittstemperaturen i maj är 10,7 grader. De kallaste maj månaderna är noterade år 1994 med 7,9 grader i medeltal samt 1985 och 1987 med 8,1 grader i medeltal. Också 1992 med medeltemperaturen 8,2 grader hör till de kallaste. Om andra hälften av maj fortsättningsvis är kyligare än normalt med c. 1–2 grader blir årets maj tidernas kyligaste.
Det betyder också att våren som helhet blir en av de kallare med kanske en medeltemperatur på 3,3 grader jämfört med genomsnittsvärdet på 4,2 grader.
Varmt i fjol
I fjol var maj riktigt varm med 13,1 grader i genomsnitt, tre dagar var det rentav hett, dvs. minst 25 grader. Våren förra året hade medeltemperaturen 6,2 grader.
De år som våren varit kall har oftast berott på en kall mars månad, vilket senast var fallet 2013 då vårens medeltemperatur var 3,1 grader. Mars hade då i medeltal rekordkalla 6,7 köldgrader, april likaså kalla +2,8 grader (2,4 grader i år) och maj sedan varma 13,3 grader.
Och vackert
Tillsvidare har det varit mycket vackert, procenten för sol- och klarvädret är 90, men fram till mitten av maj verkar det bli inte bara kyligare utan också mulnare och mera regnsjukt. Få se om årets maj når upp till medeltalet för sol- och klarvädret som är 60 procent vackert. 


Soligt. Fram till den 5 maj har det varit mycket klart men nästa vecka slår det om till ett både kallare, mulnare och mera regnigt majväder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar