söndag 28 maj 2017

Forfarande kyligt och torrt

Det omslag i det ovanligt kyliga majvädret som vi upplevde den 19.5. var tyvärr kortvarigt. Månaden har fortsatt med några varmare dagar efter det, men fr.o.m. den 21 maj gick i synnerhet nattemperturerna igen ner mot 5 grader.


BORGÅ. Ja, den 19 maj var somrig med maxitemperaturen 24 grader och ännu följande tre dagar höll sig dagstoppen kring18-20 grader. Sedan blev det på nytt kallare med dagstemperaturer kring 15 och nattemperaturer på ned till 5 grader.
För tillfället är medeltemperaturen 8,4 grader och prognosen för de sista dagarna i maj blir ungefär de samma. I så fall uppvisar maj månads medeltemperatur c. 8,6 grader. Bara fem gånger har maj varit kallare och senast det var kallare var 1999.
Sol- och klarvädret är nu som på lång sikt, dvs. 60 procent men beräknas sjunka ett par procentenheter till månadsskiftet.
Våren som helhet blir antagligen 0,6 grader kallare än genomsnittet på 4,1 grader. Men lövsprickningen skedde sent, den 14.5; nu grönskar i alla fall gräsmattorna och det blommar så smått i Japanska parken.
Torrt
Det har inte bara varit kyligt utan också rekordtorrt. I skrivande stund har det fallit 3 millimeter nederbörd som kommit i form av snö! som sedan smält. Men den sista maj förutspås nederbörd för 10-15 millimeter. Det betyder att årets maj inte blir rekordtorr men nog en av de torraste. Torrast var nämligen maj 1993 med 4 och 1988 med 7 millimeter nederbörd samt 2008 då det regnade 16 millimeter. I genomsnitt regnar det 43 millimeter i maj. Grundvattnet är lågt och risken finns att vattnet i brunnar sinar.
Kall fortsättning
Man ska inte lägga för stor vikt vid prognosen för första veckan i juni, den kan ändra, men som det nu ser ut blir medeltemperaturen i början av juni kring 10-10,5 grader.

Om det här forsätter vete fåglarna men man hoppas mer än gärna att juni inte blir lika kall som 1982 då de var rekordkallt med 11,8 grader i genomsnitt. I fjol hade vi 13,1 grader i maj och 15,3 grader i juni, genomsnittstemperaturen för juni är 15,1 grader.


Äntligen. Sent om sider började bl.a. narcisserna i Japanska parken, norr om stadsbiblioteket, att blomma förra veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar