måndag 15 maj 2017

Helomvändning i vädret

Nu sker en avgörande förändring i den omfattande väderbilden för Finland. Varm luft strömmar in på torsdag från sydväst och till veckoslutet förutspås närmare 24 grader.

BORGÅ. Det var på tiden. Med en halvmånads medeltemperatur för maj på 5,8 grader har vi fått utstå en hel del kyligt väder.
Ännu natten till den 16 maj ska temperaturen sjunka till c. 0 grader, men som meteorolog Liisa Rintaniemi på Mtv3 sade efter Sjuans nyheter blir det sannolikt inte så här kalla nätter längre förrän till hösten.
Som det ser ut nu blir det alltså betydligt varmare, vilket inverkar på maj månads medeltemperatur som kan bli litet över 9 grader. Det är fortfarande kallt för maj som i snitt är 1,7 grader varmare. I fjol hade maj snäppet över 13 grader i medeltal.
Den sena våren har tagit sig uttryck i bl.a. vitsippornas blomning som är över en vecka försenad, men nu blommar de för fullt. Björkens lövsprickning som jag följt med i drygt 10 år är i år rekordsen, dvs. den skedde i går den 14.5. Tidigast  sprack löven ut 2014 då det var dags den 24 april. Av 11 gånger har lövsprickningen fem gånger skett i april och sex gånger i maj.
Snö i maj
Maj uppvisar så här långt ett sol- och klarväder för 68 procent, det har blivit mulnare vecka för vecka, den första veckan var det ännu vackert för 90 procent. Men nederbörden har varit liten och räknas nu till 3 millimeter och fem nederbördsdagar. Ovanligt nog föll nederbörden i fyra dagar i form av snö, mest snöande det kring den 10 maj. Men det här är tack och lov ett avklarat kapitel, nu väntar mestadels soliga och varma dagar.
Hur juni ser ut är ännu för tidigt att säga. Men de två åren då april och påföljande maj var som kallast, dvs. 1985 och 1987 var också sommaren kylig. Det betyder inte att den behöver vara så i år men spåren förskräcker.


Soligt. Solen lyste på hundar och människor på landet på Vessö den 12 maj.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar