onsdag 10 maj 2017

Kallt majväder fick Pekka Pouta att storflabba

När mtv:3:s meteorolog Pekka Pouta i morse berättade om vädret på morgonen blev de låga temperaturerna något som fick honom så full av skratt att han knappt kunde stå på benen. Videoklippet har delats av över en miljon tittare, utlandet inberäknat.

BORGÅ. Själv såg jag inslaget på Ilta-Sanomat i dag och man blir nog slö av skratt, det medges. Skrattet börjar när Pouta berättar om dagstemperaturen på 5 grader och fortsätter när den nästa dag stiger till ”rentav” 10 grader. Pouta försöker hålla sig i fortsättningen men när han berättar om varmare väder i södra Finland till lördag men snö i mellersta Finland skrattar han alldeles ohejdat igen. ”Dom här temperaturerna är för roande” försvarar han sig med.
Ja så här låga majtemperaturer är exceptionella, det liknar ju mera april eller slutet på mars. Medeltemperaturen är i dag snäppet under 6 grader och de kalla nätterna och kyliga dagarna gör att det inte blir någon bättring ännu under ett par dagar. Men till lördag blir det ”rentav” över 10 och upp till 13 grader, men fortsättningen är osäker och nätterna har temperaturer kring och under 0 grader.
Två gånger kallare
Ser man på statistiken för april-maj måste vi gå tillbaka till 1987 och 1985 då det var ännu kallare än årets april och maj. I år hade vi 2,4 grader i april och det blir kanske kring 7,4 grader i slutet på maj. 9,8 grader alltså tillsammans och 4,9 grader i medeltal.
1987 var medeltemperaturen i april +1,5 grader och i maj 8,1 grader, m.a.o. 4,8 grader i medeltal för båda månaderna. 1985 var motsvarande temperaturer +0,5 och 8,1 grader, dvs. 4,3 grader i snitt. Den kallaste maj hade vi 1994 då det var 7,9 grader i genomsnitt men april hade då 5,1 grader så snittemperaturen blev 6,5 grader.
Om inte maj blir rekordkall så blir den åtminstone andra eller tredje kallast. Det många undrar är hur sommaren blev efter en kall vår. Tyvärr inget vidare, för både 1985 och 1987 var sommaren skral och mestadels kall. 

















Skrattfest. Pekka Pouta fick ett skrattanfall i tv som har delats av över en miljon tittare i dag.











Snö. Också i dag den 10 maj föll de snö och hagel så scillorna på gräsmattan höll på att drunkna i vitt.


3 kommentarer:

  1. Jag vet inte vad jag tycker är festligare: Pekka Pouta som skrattar åt vädret eller du som refererar hur Pekka Pouta skrattar åt vädret :) Roligt hur som helst.
    H. Lotta

    SvaraRadera
  2. Det var nu bara en så ovanlig och rolig händelse att den var värd att notera. Det finns surpuppor alldeles tillräckligt.
    H. Egil

    SvaraRadera