tisdag 9 februari 2016

Var det slut på vintern nu?

I snart tre veckor har det milda vintervädret fortsatt i Borgåtrakten, men är det samtidigt så att vintern den kom och for?

BORGÅ. Kanske, och får man tro på meteorolog Anniina Törmä, intervjuad av en reporter vid HS på Ilta-Sanomats nätsida igår, är det t.o.m. sannolikt - men, och här svävar hon aningen på målet - det kan bli en släng av vinter ännu.
Det milda vädret beror nämligen på kraftiga lågtryck som drar in över Atlanten från sydväst, vilket har varit fallet sedan köldperioden i januari slutade kring den 23.1. Så förskräckligt ovanligt med milt vinterväder är det inte heller, långa milda perioder hör till de naturliga avvikelserna ibland.
Så var fallet vintern 2007-2008 då vi aldrig fick ett bestående snötäcke i söder och medeltemperaturen var rekordhöga +0,5 grader Också vintern 1988-1989 och 1994-1995 med medeltemperaturen -1,7 grader samt fjolårsvintern med genomsnittstemperaturen -1,2 grader var milda. Även vintern 1992-1993 med -1,5 grader och 1984-1975 med -0,2 grader i medeltemperatur hör till de mildaste. Normalvärdet är -4,2 grader för vinterns del.
Som AnniinaTörmä uttrycker det är det som bäst fem grader mildare än normalt och enligt prognosen för fortsättningen av februari och mars ska det fortsätta att vara ungefär fem grader mildare än på lång sikt.
Det är i det här skedet det är skäl att "hålla hästen i litet stramare tömmar" för slår vinden om till nord eller ost då kommer vintervädret på nytt. Det finns visserligen inte inritat i prognoserna men inte visste man heller om att januari skulle bli så kall som den blev när januaris väder förutspåddes i december.
Det här visar helt enkelt att det förenat med vissa svårigheter att förutspå ett rätt vinterväder. Åtminstone till den 21.2. utlovas hur som helst milt, men vem vet om det blir kallt i slutet av februari. I mars står solen redan så högt att fastän nätterna kan vara kalla blir det plusgrader på dagen.



Vatten på isen. Januaris fina isar på Vessö decimerades av det milda vädret mot slutet av månaden. I Borgå är det s.g.s. snöfritt och frågan är om det bestående snötäcket försvinner med de regn som utlovas under veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar