måndag 15 februari 2016

Blötföret kom tillbaka

Det var snöfritt bara två dagar, sedan kom det ny, blöt snö och vintern ser ut att fortsätta.

BORGÅ. Marken blev snöfri den 9 februari men redan den 12.2. började det snöa och slaska. Så har det fortsatt fram till i dag, den 15 februari, då vi har uppehållsväder. Veckan ska fortsätta med litet sol och mild köld i några dagar, för att igen övergå i snö eller snöslask fram till den 27 februari.
Det indicerar en månadsmedeltemperatur på någon köldgrad i februari, som betyder en c. fyra grader mildare medeltemperatur än i genomsnitt. I fjol och året innan var medeltemperaturen i februari +0,2 grader.
Kallare
Vinterns medeltemperatur borde därmed bli ungefär -3 grader eftersom december hade en medeltemperatur på +1,8 grader och januari på -10,5 grader.
Det är kallare än förra vintern 2014-2015 som hade medeltemperaturen -1,2 grader, fördelat så att december uppvisade -1,6 grader, januari -2,1och februari +0,2 grader. Genomsnittet under dryga 42 år lyder på - 4,4 grader. Men räknat under de senaste femton åren är den -3,9 grader, så vintrarna har blivit mildare, mulnare och mera nederbördsrika.


Snöslask på gång. Kvällen den 13 februari vräkte blötsnön ner i Helsingfors och också i Borgå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar