torsdag 18 februari 2016

Solskenet övergår i snöväder

Ett vinterväder som sågar fram och tillbaka tycks vara kutymen denna februari. Efter några efterlängtade soldagar utlovas mera snö och snudd på blidväder fram till början av sportlovsveckan.

BORGÅ. Fram till den 16 februari hade vi bara 8 procent sol-och klarväder men två nästan helt klara dagar den 16-17 februari kom med sol och ännu den 18.2. var det klart för en fjärde del. 
Det betyder att procenten för sol- och klarvädret nu är uppe i 18. Varje klar dag betyder ju 1/30, dvs. 3,3 procent, mera sol- och klarväder om vi räknar med 30 dagar per månad. Skulle det inte bli flera soldagar blir det ändå klart för 11 procent i februari 2016.
Snö i sikte
Men nu utlovas som sagt mera snö. Så förutspås det bli t.o.m. måndagen den 22.2. Med en temperatur som varierar från några köld- till några minusgrader kan det öka på det snötäcke som nu är 8 cm i Harabacka till upp emot 28-30 cm som mesty.
Prognoserna ändrar ändå s.g.s. varje dag så hur utfallet sist och slutligen blir är svårt att säga. Den mesta snön kan regna bort när sportlovet börjar vecka 8 eller så finns det gott om snö kvar när veckan går mot sitt slut.
Hur som helst blir det inga större förändringar i temperaturen, februari ser ut att få en medeltemperatur på någon köldgrad och därmed vara snäppet kyligare än februari 2014 och 2015 som hade snittemperaturen +0,2 grader. Men det är långt till det långsiktiga medeltalet som är -5,7 grader.



Sol och spridda isflak på Vessö. Några soldagar den 16-17 februari var välkomna i det sedvanliga gråväder som rått tills dess. Men det blir mera snö till veckoslutet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar