torsdag 11 februari 2016

Snön försvann

Igår onsdagen den 10 februari försvann snön från marken i Borgå. De kraftiga regnen de senaste dagarna decimerade snötäcket så att man för tillfället inte kan tala om ett bestående snötäcke längre.

BORGÅ. Det betyder att den snö som lade sig på marken den 2 januari hölls kvar i 38 dygn. Det här är ovanligt. Bara vintern 2007-2008 som var rekordmild med en medeltemperatur på +0,5 grader har visat samma tendenser. Snön kom och försvann då i ett flertal repriser och något bestående snötäcke gick det inte att tala om för någon längre tid.
Nu blir det intressant att se om också isen i Borgå kommer att försvinna snart. Den tidigaste tidpunkten för islossningen i Borgå noterades den 25 februari 1990. I genomsnitt ska isen försvinna den 13 april. I fjol skedde det också relativt tidigt, den 10 mars.
Forecas väderprognos fram till den 22 februari berättar om en dygnstemperatur kring 0 grader eller några grader under 0-strecket. Någon dag ska temperaturen visserligen sjunka till närmare 10 grader då också solen ska titta fram.
Procenten för sol- och klarvädret är idag bara kring 6 procent. Den mulnaste februari hittills dateras till år 2012 då det var vackert för 7 procent. Februari verkar m.a.o. bli en av de mulnaste någonsin. I genomsnitt ska februari vara vacker för 38 procent.
Regnet som fallit kommer i alla fall att småningom övergå i fastare form, dvs. snöslask och snö. Hur länge ett kommande snötäcke ligger kvar på marken beror på vädret i slutet av februari och i mars. Enligt långsiktsprognosen ska också mars vara flera grader mildare än normalt.



Snöfritt. Den 10 februari hade snön inne i Borgå regnat bort, såsom i Japanska parken intill Borgå stadsbibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar