onsdag 28 oktober 2015

Mellaneuropeisk tid skulle betyda mörkare kvällar

Ett medborgarinitiativ under uppsegling nu i oktober syftar till att slopa sommartiden och få Finland att följa mellaneuropeisk tid, den samma som i Sverige. Resultatet skulle vara mörkare kvällar och ljusare morgnar.

BORGÅ. Initiativet gjort av samlingparistiska riksdagsmannen Timo Heinonen kräver 50.000 namn för att gå vidare, vilket verkar orealistiskt. Orealistisk är också de för delar man för fram, nämligen att den nu vedertagna förskjutningen från vinter- till sommartid inverkar på nattsömnen och på våra dagliga arbetsrutiner som försämras. Vi talar ju om en differens på bara en timme, men man hänvisar till undersökningar som Livsmedelssäkerhetsverket  Evira gjort. 
Men tänk efter. Om vi skulle övergå till mellaneuropeisk tid skulle visarna flyttas inte framåt utan bakåt med två timmar permanent. I så fall skulle kvällarna mörkna vid midsommaritd kl. 21 och solen skulle gå upp kl. 01 på natten. Vid midvintertid skulle vi visserligen få ljust halv åtta tiden på morgonen medan solen skulle gå ned redan ettiden på eftermiddagen. Eftersträvansvärt? Knappast. 
Det ljus som solen består oss med är ju konstant oberoende av hur vi flyttar klockans visar hit eller dit, det är bara tidpunkten för solens upp- och nedgång som skulle variera från det vedertagna.
Idén med sommartiden då den infördes hos oss på 1970-talet var ju att vi skulle få längre ljust på kvällarna medan morgnarna ändå skulle vara ljusa på sommaren. Nu går solen upp cirka fyratiden i juni och ned elva på kvällen, när vi inte hade sommartid var det ljust från tretiden på morgonnatten till 10 på kvällen. Enligt mig är sommartiden det enda rätta, ska det vara ljust ska det vara på kvällen inte tidigt på morgonen.


Ett slopande av sommartiden eller övergång till mellaneuropeisk tid skulle göra kvällarna mörkare och morgnarna ljusare. Till vilken nytta?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar