lördag 24 oktober 2015

Fortfarande chans för torraste oktober

Med en vecka kvar av oktober finns det fortfarande goda odds för att oktober blir den torraste sedan dokumenteringarna inleddes 1974.

BORGÅ. Regnmängden är för tillfället 13 millimeter så det är en bit till det hittillsvarande rekordet för minsta regnmängd i oktober, noterad år 2005, då det föll inalles 32 millimeter. Dessutom utlovas på sin höjd omkring 10 millimeter till för slutet av månaden.
Denna normalt varma men torra och soliga oktober 2015 har som bäst sol- och klarväder för ca 60 procent, men prognosen tyder på rätt mulet väder till slutet av oktober, vilket innebär att vi antagligen landar på omkring 55 procent klart. Det innebär i alla fall omkring 10 procentenheter mer än normalt för oktober och gör den i så fall till den tredje, fjärde vackraste.
Frost förekom mellan den 5 och 21 oktober men efter det har nattemperaturen i och med den förändrade, mera mulna vädertypen, hållit sig över 6 grader. Också dagstemperaturerna har under månadens senaste dagar snusat på 10-gradersstecket, för att den 24.10. gå upp till för årstiden höga 13 grader.Varmast var det den 2 oktober med 17 grader och kallast natten till den7 och 9. 10. då temperaturen gick ned till 4 grader.
När vi i morgon, den 25.10. övergår till vinter- eller normaltid och visarna flyttas en timme bakåt betyder det mörkare kvällar och ljusare morgnar. Den 25 oktober går solen ned 16.39 och upp 7.22. Därefter blir dygnet ungefär 5 minuter kortare fram till vintersolståndet kring den 20.12.



Löven faller. Nu är vi så lågt komna med hösten att träden sant har fällt sina löv. Men någon  snö finns ännu inte i sikte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar