måndag 12 oktober 2015

Hösten framskrider med normalvärme och litet regn

Början av september var onormalt mild men fr.o.m. den 6.10. blev det kyligare då vinden slog om till nord och dygnstemperaturen blev i stort sett normal.

BORGÅ. Då genomsnittstemperaturen fram till den 5 oktober ännu låg vid 9,6 grader gick den de följande fem dygnen ned till 5,8, dvs. ungefär som normalt för oktober.
För den kommande tiden fram till näst sista veckan i oktober utlovas först litet mildare och sedan ganska normal värme. Min tippning är att oktober blir aningen kyligare än normalt med ett genomsnitt kring 4,5 - 5,5 grader.
Vacker och regnfattigt
Nu när vi skriver den 12.10. har det i huvudsak förekommit ett vackert höstväder med litet regn och mycket sol. Procenten för sol- och klarvädret är som bäst uppe i cirka 70 procent (46 normalt) och det har fallit endast 1 mm regn den 1 oktober. I fortsättningen utlovas litet mulnare väder men fortfarande sparsamt med nederbörd. Den regnfattigaste oktober noterades 2005 då nederbördsmängden var 32 millimeter. Årets oktober har chansen att bli den allra torraste.
Kalla nätter

Det vackra vädret innebar att vi fick den första frosten den 5 oktober. Nattemperaturen har legat under 0 grader allt sedan den 6.10.
Kallast var det den 7 och 9.10. då temperaturen kröp ned till 4 köldgrader. Varmast hade vi den 2 oktober med en dagstopp på 17 grader. Som det nu ser ut verkar dagstemperaturen igen stiga till minst 10 grader den pågående veckan.

Brunmelerat. Växtperioden är över och buskarna har fått en mera höstlig färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar