torsdag 23 mars 2023

Vårens och årets varmaste dag

 I dag den 23 mars upplevde vi vårens och samtidigt årets varmaste dag. Mars ser ut att få en genomsnittstemperatur alldeles i närheten av det normala.


BOGÅ. 8 grader visade termometern på eftermiddagen. Det är två grader högre än februari månads maximitemperatur. På Åland uppmättes vårens rekordtemperatur 10,1 grader också i dag. 

I nuläget har vi en medeltemperatur på –1,6 grader. I genomsnitt är medeltemperaturen i mars 0,1 grader lägre. Slutet på månaden väntas medföra ett genomsnitt på –0,3 grader, vilket skulle betyda att mars månads temperaturmedeltal blir –1,2 grader. 

Fram till den 10.3. verkade det som om mars skulle bli kallare än någon av vintermånaderna men det kan vi nog glömma vid det här laget. December 2022 hade tre köldgrader i medeltemperatur och mars blir inte så kall. 

Rätt vackert

Men ganska vackert har vi haft så här långt. Trots att det regnat och snöat var annan dag och varit klart och uppehåll var annan dag.

Procenten för soligt och klart våder ligger nu på några enheter över 40, vilket är helt normalt. Men vädret blir mulnare och litet kallare så vi får se var vi landar.

Snön har i praktiken smält bort i centrum av Borgå, i trädgårdar och på åkrar och fält finn den ännu kvar. Prognosen utlovar upp till 10 centimeter snö nästa vecka, men liknande prognoser har kommit stup i kvarten och inte stämt så värst bra. Det regn som föll i går naggade ordentligt snötäcket, men det kan mycket väl hända att vi har ett nytt vitt lager med snö när mars övergår i april.



Snöfritt i centrum. Gårdagens regn fick mycket av snön att försvinna. Bara Kokonbacken ståtar vit i nuläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar