måndag 27 mars 2023

Våren som blev vinter igen

 Några få vårdagar blev oss förunnade innan vintern återvände med snö och tilltagande köld.


BORGÅ. Så sent som den 23 mars sken ännu solen och dagstemperaturen steg till vårvinterns mildaste, 8 grader. Dagen därpå öste regnet ned och den 25 mars som var mulen skedde islossningen i Borgå å.

På söndagen den 26 mars då vi övergick till sommartid möttes vi ironiskt nog av ett nytt tunt snölager som bara späddes på under natten till måndag och under dagens lopp. Vintern är ohjälpligt tillbaka.

Snö och kyla

Snön ska nämligen fortsätta falla också i morgon. Därefter blir det mer eller mindre uppehåll men nordliga vindar ser till att nattemperaturen går ned till närmare 12–13 köldgrader också om dagstemperaturen ligger några grader på plussidan.

Det kalla vårvädret väntas fortsätta åtminstone till första eller andra veckan i april med en medeltemperatur på ungefär en köldgrad eftersom dagstemperaturen med nöd och näppe stiger över 0 grader medan nätterna har omkring fem köldgrader.

Vill det sig kan den lägsta månadstemperaturen i genomsnitt för april på +0,5 grader år 1985 vara i fara, men antagligen inte. Dessutom kan prognoserna ändra sig.

Mars blir i alla fall ett par tiondelar kallare än normalt (–1,5 grader). Snömängden i Harabacka visar nu på 6 centimeter och stiger antagligen till månadsskiftet mars–april.


Ny snö. Söndagen den 26 mars övergick vi till sommartid men ironiskt nog var marken vit igen. Och mera snö blir det nu den 27 och den 28 mars.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar