lördag 11 mars 2023

Kall och vacker marsbörjan

 Mars har visat sig från sin kallaste sida när en tredje del är passerad. Det har också varit relativt vackert och litet nederbörd.


BORGÅ. Medeltemperaturen –3,9 grader orsakas huvudsakligen av de kalla dagarna och inte minst nätterna efter den 5 mars. Två gånger gick temperaturen ned till 17 köldgrader, en gång till 16 köldgrader och en gång till –15 grader samtidigt som dagstemperaturen envist höll sig under 0 grader. I genomsnitt är medeltemperaturen i mars 1,5 köldgrader.

Sol och klart väder har vi haft för drygt 50 procent. Det normala för mars är 44 procent.

Nederbördsdagarna är i detta nu 6 och snömängden i Harabacka 20 centimeter, i dag kommer antagligen snömängden ännu att stiga med några centimeter på grund av ett pågående snöfall som började kring 12-snåret och väntas avslutas kl. 6 nästa morgon.

Snäppet varmare

Blickar vi framåt blir det sakteliga litet varmare, närmast rör det sig om temperaturer nära de långsiktiga värdena. Nästa vecka stiger dagstemperaturen i alla fall över 0 grader och ända upp till fem värmegrader medan det också nattetid är plusgrader.

Men till veckoslutet blir det igen litet kallare med temperaturer på 6–8 köldgrader på natten men forfarande några plusgrader under dagen. Medeltemperaturen väntas stiga till två minusgrader litet efter den 20.3. Vackert väder förekommer inte så ofta som tidigare och det faller snö och regn i flera dagar.

Tidpunkten för när temperaturen första gången stiger till minst 10 värmegrader uppnåddes ovanligt tidigt i fjol, närmare bestämt den 12 mars när det i genomsnitt sker den 10 april. Men så var också mars 2022 en strålande vacker månad med 68 procent klart väder, en temperatur på +0,8 grader i genomsnitt och bara fem nederbördsdagar. Talet om islossning i Borgå å är det skäl att flytta framåt en god bit in i april. I fjol var det dags den 17.4. dvs. ungefär en vecka innan genomsnittet.

Kall natt igen. Natten till den 11 mars uppvisade 17 köldgrader. Det var snö på marken också på västra sidan Borgå å.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar