torsdag 19 januari 2023

Vädret åker berg-och dalbana

 Inte bara januari som helhet utan i synnerhet de senaste dagarna har vädret visat sig från sin ostadigaste sida med snöfall ena dagen och blötväder följande. Men till månadens slut verkar det stabilisera sig.


BORGÅ. Januari var kall mellan den 4 och 9.1. men därefter har ett milt väder med plusgrader nästan dag och natt varit fallet fram till dags dato.

Det har synts i nederbörden. Den 1.1. var snömängden 5 cm, den 9.1. 20 cm. Regnvädret den 10–14 januari fick den bestående snön att försvinna den 14 januari och då regnade det så mycket att åar och vattendrag svämmade över, i Borgåregionen i Illby å och i Nickby.

Tisdagen den 17 januari vräkte snön ned från eftermiddag till sena kvällen så snömängden i Harabacka var uppe i 14 centimeter. Men den påföljande dagens regn resulterade i snömodd och blöta trottoarer samtidigt som snömängden decimerades till 4 centimeter. I dag den 19 januari föll det snö igen på morgonnatten fram till 13-tiden samtidigt som temperaturen låg någon grad över 0-strecket. Snömängden är nu 8 centimeter och på minskande.

Slut på nederbörden

Till veckoslutet tar nederbörden slut och temperaturen går ned till minus 4 till minus 7 grader för att den 23–26.1. vara på plussidan under dagstid. Omslaget till kallare väder verkar ske den 26 januari då vi får uppleva normalt vinterväder i januari med ny snö och en medeltemperatur kring –3  till –4 grader. Kring –2,5 grader ser därmed medeltemperaturen ut att stanna på när januari övergår i februari, dvs. närmare en halv grad mildare än förra året.

Sol- och klarvädret som för närvarade är 15 procent tycks få en hel dag med  soltimmar till den 27.1. så att den slutliga procenten kommer att ligga nära 12 för januari. I fjol var januari vacker för 28 procent men året innan, 2021, bara för 11 procent. Det torde finnas snö på marken till månadsskiftet men hur det sedan går är en öppen fråga.


Ny snö syntes också vid västra åstranden den 19 januari. Snön har kommit och regnat bort de senaste dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar