söndag 15 januari 2023

Åtta veckors snö försvann

Den gångna veckans strida regn fick den 14 januari snötäcket att försvinna.


BORGÅ. Det innebär att den snö som föll den 19 november inte stannar kvar till våren, så som det verkade. Åtta veckor hade vi snö på marken men nu är snön försvunnen.

Någon kanske menar att det på fält och i skogar ännu finns snö och det är riktigt. Men titta på gatorna i centrum och på snömängden i Harabacka som visar på 0 cm så är saken annorlunda. Hur det är i skidspåren vet jag inte men också där torde föret vara ganska skralt. I Kokons skidbacke fortsätter säsongen i alla fall, men där har snökanonerna packat ihop snön på ett artificiellt sätt.

Daglig nederbörd

Det milda vädret intensifierades i samband med dagliga skurar av snöblandat regn och regn den här veckan, vilket betyder att medeltemperaturen nu är –2,8 grader för att ha varit –5,1 grader den 10.1.I fjol var januari månads medeltemperatur – 2,9 grader och i genomsnitt är den – 4,6 grader räknat från 2001.

Det soliga och klara vädret är nere i 19 procent och denna vecka har varit helmulen. Endast månadens första fem dagar med en procent på 50 har i huvudsak bidragit till den nuvarande procenten för sol och klart väder.

Nederbördsdagarna är nu 11 jämfört med det långsiktiga medeltalet på 23. Snötäcket var ännu den 9.1. uppe i 20 centimeter p.g.a. snöfallen förra veckoslutet och dagarna före och innan men är alltså i nuläget försvunnet.

Snöfritt. Snön försvann i centrum, också nära Konstfabriken, den 14 januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar