måndag 9 januari 2023

Snö, sol och köld blir snart töväder

I dagsläget är temperaturen i genomsnitt normal för årstiden men vädertypen ändar och det blir plusgrader i närmare ett par veckor framåt.


BORGÅ. Efter att temperaturen sågat mellan milt fram till den 3.1.23 till kallt t.o.m. i dag har vi en medeltemperatur den 9 januari på –5,4 grader, vilket i stort sett motsvarar det långsiktiga medelvärdet för januari på –5,1 grader.

Ännu i morgon har vi en temperatur under 0 grader men därefter blir medeltemperaturen, enligt den svenska webbsajten klart.se, ända fram till den 22 januari 0 grader, vilket ger en medeltemperatur på –2,4 grader nämnda datum.

Töväder

Detta över tio dygn långa töväder för med sig snöslask och regn och solen lyser med sin frånvaro.

Det betyder att procenten för soligt och klart väder som i nuläget är hyfsade 32 procent efter en relativt klar period mellan den 1 och 7 januari decimeras till 13 procent efter två veckor – med det förbehåll att prognosen stämmer.

Hur som helst ser det ut som om det snötäcke som nu är uppe i 16 centimeter minskar i och med stigande temperatur och regn.

Det måste dra in ett högtryck och ske en vindkantring till nord eller ost med jetströmmar som håller läget låst för att vintervädret med köld och sol skall vara ett faktum. Det goda med milt väder är att energikostnaderna blir lägre och att i synnerhet de som värmer husen med el kommer lättare undan.

Halvklart och milt. Den 3 januari lyste solen några timmar och temperaturen pendlade mellan 0 och minus 3 grader.  Nu ser det ut som om blidväder, slask och regn håller det klara vädret på avstånd en längre tid.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar