torsdag 27 september 2018

Tredje höststormen tog bryggan

Igår blåste det för tredje gången upp till höststorm denna september och den här gången fick mången sommarstugägare se sin brygga flyta i land, bland dem undertecknad.

BORGÅ. Vanligtvis brukar det inte bli storm med kraftigt högvatten förrän i oktober, men med stormen den 26 september följde ett nästan en meters högvatten och då var det klippt. Stormen drog in från sydväst mitt på blanka eftermiddagen, vilket fick alltså brygglavorna att flyta i land med vågorna, som kunde räddas en efter en.
Som mest var vindstyrkan mellan kl. 14 och 16 uppe i 29 meter i sekunden i byarna medan högvattennivån kretsade kring 90 centimeter och litet på. I Borgå svämmade ån över sina bräddar vid Ågatan, Svinö och västra åstranden, närmare bestämt Wiléns båtupplägg. Någon större regnmängd medförde stormen inte. På Vessö föll det 2 och i Borgå 3 millimeter regn.
Det är ännu höljt i dunkel om september blir rekordvarm, dvs. har en medeltemperatur på minst 13,7 grader, men det kan gott bli så. Nu är medeltemperaturen 14,2 grader, men natten till lördag ska det bli någon minusgrad också vid kusten, medan det kompenseras av en varm sista dag då temperaturen enligt prognosen ligger mellan 7 och 13 grader. 


Renrakat. Brygglavorna flöt i land med stormen den 26.9. Ännu den 27.9. blåste det med en vindstyrka på över 24 meter/sekund från nordväst men molnen hade skingrats och solen sken. Observera svanparet till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar