torsdag 6 september 2018

Mulet och milt septemberväder

September har inletts med ett mulet, dimmigt men för årstiden ovanligt varmt väder.

BORGÅ. Medeltemperaturen den 6.9. ligger kring 16 grader. Det är litet på fyra grader högre än normaltemperaturen för hela september. Men prognosen tyder på fallande temperaturer fr.o.m. nästa vecka, så det jämnar ut sig.
Det utlovade soliga vädret har uteblivit. I stället har dimman legat tät kring större vattendrag medan ett molntäcke hållit solen borta bl.a. i Borgå. Först mot kvällen har det klarnat en aning.
Regnmängden i skrivande stund är omkring fyra-fem millimeter. Det har inte hindrat svamparna från att skjuta upp. I synnerhet stensopp och kantareller har funnits i rikliga mängder.
Sol- och klarvädret är nu kring 30 procent. Normalt är det vackert för 46 procent i september.
Något kyligare men ändå varmt
10-dygnsprognosen utlovar för Forceras del sjunkande temperaturer som dagstid går upp till c. 15–16 grader börjande från den 11.9. dvs. nästa vecka. Meteorologiska institutets motsvarande prognos är ungefär likadan. Ett halvmulet väder med en snittemperatur på 13–14 grader utlovas och det faller åtminstone litet regn nästan dagligen. I mitten av september torde medeltemperaturen fortfarande ligga kring höga 14,5 grader.
Sommaren var med medeltemperaturen 18 grader den femte varmaste under 45 år men räknar vi med den ovanligt varma maj – som hade en snittemperatur på rekordhöga 14,6 grader och 7 heta dagar –  är medeltemperaturen för maj–augusti 17,2 grader, vilket är alla tiders värmerekord. Det är inte heller omöjligt att september fortsätter att vara så mild att perioden maj–september också blir den hittills varmaste.

Svampar i sikte. Stensopparna har skjutit upp ur marken trots att några större regn uteblivit tillsvidare i september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar