måndag 24 september 2018

Frosten slog till

Det varma höstvädret i september pågick till den 22.9. Sedan slog det om till ett väder med t.o.m. kallare temperaturer än normalt. Den första frosten noterades den 24.9; nästan en månad tidigare än fjol.

BORGÅ. I dag den 24.9. är medeltemperaturen fortfarande litet över 15 grader. I genomsnitt har september en medeltemperatur på 11,9 grader. 
Men nu sjunker temperaturen radikalt. Prognosen fram till månadens slut tyder på dygnstemperaturer kring 8 grader, c. 3 grader lägre än i genomsnitt. Men före det låg temperaturen 4–5 grader över genomsnittet.
Hur det blir när september är slut är spännande. Det kan nämligen hända att septemberrekordet från 1975 på 13,6 grader står sig. Eller så tangeras det, men det är heller inte omöjligt att årets september blir den varmast noterade. Men då ska medeltemperaturen fram till den 30.9. inte underskrida 7,9 grader i genomsnitt. En temperatur mellan t.ex. 3 och 13 grader dagligen räcker till, men det är osäkert om det förverkligas.
För nu är nattemperaturen låg och frosten är här. På morgonen i dag hade vi frost i gräset och en minimitemperatur på +3 grader. I fjol fick vi den första frosten först den 17.10. p.g.a. en mild och regnig september och oktober.I genomsnitt får vi frost den första gången på hösten den 18 september.
Sol- och klarvädret är nu hyggliga 43 procent (46 normalt) och regnmängden 58 millimeter ( 81 i genomsnitt) ligger under det normala för årstiden.
Under veckoslutet drog en andra höststorm, Mauri-stormen, över södra Finland. Vattnet steg på Vessö till nästan 70 cm över det normala och det var fem före att brygglavorna inte flöt i land. Den sydvästliga vinden var i byarna uppe i 25 meter/sekund.


Frost i gräset. Frosten slog till den 24.9. Det är ungefär en vecka senare än normalt men nästan en månad tidigare än förra året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar