måndag 7 maj 2018

Sommarvindar tidigt i maj

Maj började regnig och kall men fr.o.m. den 6.5. har vädergudarna bestått oss med sommar och sol.

BORGÅ. Om valborgsmässoafton var hyfsad med en temperatur mellan 13 och 3 grader, torr och halvklar, var första maj ett bottennapp. Temperaturen pendlade mellan 6 och 9 grader, det var mulet och det föll litet regn. Också andra maj var skral men sedan har det bättrat sig dag för dag. I går den 6 maj var högsta temperaturen uppe i 17 och i dag den 7.5. i 19 grader. Och solen har strålat från en klar himmel över onda som goda båda dagarna.
Som väderprognosen nu ser ut verkar det vackra, varma och torra vädret att fortsätta åtminstone en vecka framåt. Det kan betyda att vi har en medeltemperatur på någonting mellan 12,5 – 13 grader i mitten av maj. Vi verkar helt enkelt ha fått en extra sommarmånad, vilket är mer än välkommet efter en lång och seg vårvinter och början på våren.
Ovanligt
Det här med hög värme i maj är ovanligt. I fjol var maj så pass kylig som 8,9 grader i genomsnitt. Första veckan i maj har i genomsnitt en medeltemperatur på 8,5 grader och andra veckan litet på 10 grader. 
Senast maj var varm skrev vi år 2013 då medeltemperaturen för månaden som helhet var 13,3 grader och maximitemperaturen 25 grader. Sedan får vi gå tillbaka ända till 1993 då maj också var varm, medeltemperaturen var då 13,6 grader. Varmast var maj 1975 med 14,5 grader i genomsnitt.
Sol- och klarvädret är nu uppe i 46 procent (60 normalt) och stiger dag för dag i samband med det soliga högtrycksvädret. Regn har det fallit under månadens första tre dagar men regnmängden är inte större än 6 millimeter.

Hund bland scillorna. Vår hund Molly väntar på att bollen ska kastas i gräset på gården.

Sommarsäsongen är här. Gatuserveringarna vid östra åstranden var öppna och kommersen livlig söndagen den 6 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar