måndag 14 maj 2018

Sommaren damp ned med värme i famnen

Majsolen ler mot oss med sitt varmaste leende i dag under månadens andra heta dag. Ve den som vojar sig över  att det är hett efter en seg och kall vår

BORGÅ. Med en medeltemperatur på 11,4 grader närmar vi oss kanske genomsnittstemperaturen för maj 2016 som var 13,1 och 2013 då vi hade 13,3 grader i snitt. Det ska jämföras med det långsiktiga medeltalet i maj som är 10,7 grader. Den 11.5. var maximitemperaturen 21 grader, dagen därpå 24, igår 27 och i dag 28 grader.
Också maj 2014 var varm trots att medeltemperaturen var 11,2 grader, men vi upplevde då en hel vecka med heta temperaturer, dvs. minst 25 grader.
Som det nu ser ut ska de heta dagarna fortsätta ännu på tisdag och onsdag och också de två följande dagarna har en maximitemperatur på 24 grader. Och över 20 grader på dagen består oss maj med dessutom fram till slutet av Forecas prognos t.o.m. den 23.5.
Soligt och torrt
Det stationära högtrycket innebär också att solen skiner dag efter dag från en s.g.s. molnfri himmel. I detta nu har vi haft det vackert för 72 procent (60 i genomsnitt för maj som helhet). Vackrast var maj 1976 med 77 procent sol- och klarväder, följd av maj 1988 då det var vackert för 76 procent och maj 2016 då procenttalet var 75.
Regn har det inte fallit sedan den 3.5. och regnmängden är bara 6 millimeter. Några större regn finns heller inte i sikte.
Som i sången
Årets maj får mig att tänka på AliceTegnérs (1864–1943) vackert romantiska barnsång Majas visa (När lillan kom till jorden), som av förekommen anledning ligger oss varmt om hjärtat. Organisten, tonsättaren och musikläraren från Sverige är främst känd för visorna Ekorrn satt i granen, Mors lilla Olle och Blåsippor men det är just i Majas visa hon diktar att i andra strofen ”Sjön glittrade som silver och körsbärsträden stod i blom och svalan kvick och munter
just hit med våren kom”. Precis det här upplever vi även denna maj, rågat med en mindre värmebölja.


Och körsbärsträden stod i blom. Bilden är från en av trädgårdarna vid Alexandersgatan. Foto: Mikael Green.


Sjön glittrade som silver. Solblänk i viken utanför sommarstället på Vessö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar