onsdag 23 maj 2018

Det lutar mot rekordvarm maj

Håller prognosen för sista veckan i maj blir månaden den varmaste i Borgå sedan noteringarna började 1974. Det konstaterar också meteorologerna men de talar för sin del om Finland som helhet.

BORGÅ. För tillfället är medeltemperaturen 14,1 grader (Kvarnbackens skolas mätstation visar 14,3 grader, men i det fallet mäts temperaturen kontinuerligt, inte som i mitt fall där dagens lägsta och högsta temperatur är riktgivande). Prognosen för slutet av maj ger ett medelvärde på 16,6 grader vilket skulle betyda en medeltemperatur för maj på c. 14,7 grader. Gällande rekord är från 1975 då vi hade 14,5 grader i maj. I genomsnitt är medeltemperaturen 10,7 grader.
I dag har vi haft 6 heta dagar och några till ska det väl bli. Det är också rekord i eget slag. I dag hördes också åskan mullra och mörka moln tornade upp sig öster om Vessö. En blick på åskradarn Blitzortung.org visade att åskfronten låg över Lovisatrakten ända fram till Sarfsalö i väster, men längre än så nådde den inte.
Sol- och karväder har vi nu för 77 procent, snuddande nära alla tiders rekord på 80 procent, noterat i juli 2006.
Regndagarna är nu fyra och regnmängden 12 millimeter, c. 1/4 av snittvärdet för maj. Det som nu många undrar är om sommaren fortsätter lika varm och vacker, i synnerhet som de tre senaste somrarna inte tjusat marknaden. Långtidsprognosen visar på varmare väder än normalt i juni, så det verkar ganska bra i nuläget.


Trädblomning nr 1. Äppelträdet på gården i Borgå blommar tidigt och mycket rikligare än i fjol då pollineringen blev svag.


Trädblomning nr 2. Också syrenen blommar tidigare än normalt tack vare den ovanliga majvärmen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar