fredag 26 januari 2018

Vintern kom tillfälligt av sig

Den snö som vräkte ner över Borgåregionen i torsdags försvann nästan helt när milda vindar med regn fick vädret att tvärvända den 24.1. Men det blir kallare igen.

BORGÅ. Efter snöfallet den 23–24.1. visade Harabacka mätstation på ett snödjup på närmare 20 cm. I dag har det beskattats till någon enstaka centimeter.
Onödigt tycker de flesta. Den vinter som kom så bra igång efter mitten av januari kunde gott ha fått fortsätta. Nu har vi temperaturer kring +3–5 grader på dagen och över 0 grader också nattetid. Det är blött och halt på sina ställen.
Men det blir kallare och kommer mera snö. Det intressanta är om snön hinner försvinna helt före det knäpper till eller inte. Kvarstår alltså den nya snö som började falla den 17.1? I så fall gäller detta datum för den bestående snöns ankomst för i vinter. I annat fall blir det först mot slutet av januari.
En titt på Meteorologiska institutets 10-dygnsprognos visar att temperaturen går under 0-strecket fr.o.m. den 28 januari och fortsätter att sjunka så att temperaturen den 4.2. blir kring -10 grader. Det snöar också i början av nästa vecka så marken blir igen vit.
Mulet
För tillfället har vi en medeltemperatur på -2,2 grader. Det har snöat eller regnat i 17 dagar men det mest markanta är att sol-och klarvädret uppvisar bara 10 procent vackert, vilket är det samma som nytt bottenrekord, tangerat i januari 1998.
I genomsnitt är januari vacker för 29 procent utgående från år 1974. Men räknat sedan 2001 är procenttalet redan nere i 23 och antar vi att årets klarväder är kring 10 procent så sjunker procenttalet ytterligare med en procentenhet till 22. Vintrarna blir mildare och mulnare så sant som det är sagt.

Snöigt. Lekande dagisbarn i Pastor Viréns park vid Prästgårdsbacken den 24 januari.

Töväder. Gångvägen i Harabacka var delvis översvämmad den 25 januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar