lördag 6 januari 2018

Höstvädret tar äntligen slut

Det blöta och milda vädret tycks sent om sider ta slut efter trettondagen.

BORGÅ. Vintern infaller definitionsmässigt när medeltemperaturen under fem dygn hållit sig under 0 grader. Så har inte varit fallet under hösten, trots att vi sporadiskt haft köldgrader och t.o.m. rikligt med snö.
Men fr.o.m. den 7 januari slår vädret om när ett högtryck parkerar nära Finland och det blir vindar från norr, köldgrader och delvis soligt. Får man tro på Meteorologiska institutets prognos t.o.m. den 15 januari pendlar temperaturen mellan 8 och 3 köldgrader och det är tidvis soligt nästan varje dag. Medeltemperaturen enligt prognosen blir då kring 3-4 grader kallt. För tillfället är den +2,4 grader och sol- och klarvädret har helt lyst med sin frånvaro. Men regn har det fallit precis som under hela den blöta, mulna och milda hösten.
I en artikel i Uusimaa den 5.1. berättas att det sista kvartalet för 2017 slog tidernas regnrekord med sammanlagt  406,6 millimeter. Oktober var regnigast under år 2017, osv; det vill säga det samma som det redan skrivits om i denna väderblogg, nu är det bara bekräftat också officiellt. I Borgå finns nämligen tillförlitliga väderdata allt från1959, uppmätta i Jernböle mätstation, enligt Uusimaas intressanta artikel.
Betecknande för vädret har också varit ett högt vattenstånd. Som mest har vi haft c. 90 centimeter över det normala och långa tider har vattenståndet hållit sig över +50 centimeter. Idag var vattenståndet kring 50 centimeter över det normala men till i morgon utlovas 90 centimeter högre vatten än normalt i Borgå
Snö?
Nu när det blir kallare skulle det gärna få falla också litet snö, men det behöver inte vara fallet.
Enligt prognosen kan det falla någon centimeter på söndag kväll eller måndag natt, i så fall blir det antagligen litet vitt på marken också.
Hur den andra hälften av januari blir är ännu en öppen fråga, men fortsätter det ungefär som under de närmaste tio dagarna får januari kanske en medeltemperatur kring 1- 3 köldgrader. I fjol var medeltemperaturen  i januari -2,7 grader. Samtidigt inföll en kort köldperiod med vinterns kallaste temperatur -24 grader. Men det var i fjol det. Återstår att se hur det blir denna vinter. Långsiktsprognosen fram till februari vittnar om en temperatur på c. en grader mildare än i genomsnitt.

Snöfritt. I August Eklöfs park liksom på andra ställen i Borgå finns för närvarande ingen snö, men nu blir det åtminstone kallare och kanske litet vitt på marken också.


Fortfarande blött. Dikena bl.a. på Vessö är fortfarande fulla med vatten efter den blöta hösten.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar