tisdag 16 januari 2018

Januari blir nu kallare

Januari var under första veckan mild och regnig, därefter något kyligare men från och med månadens mitt ser vädret ut att bli ännu kallare

BORGÅ. Den 15.1. var medeltemperaturen -1,0 grad  och kring den 13:e gick medeltemperaturen under 0 grader. 
I fortsättningen fram till månadens sista vecka ser temperaturen ut att pendla mellan 13 köldgrader och 0 grader. Håller prognosen streck blir medeltemperaturen per den 24 januari c. -2,5 grader, vilket kunde indikera en månadsmedeltemperatur på tre köldgrader. Det ligger i trakterna för januari i fjol, men sett ur ett större perspektiv är det ännu milt eftersom det är -5,2 grader i januari räknat sedan 1974 och -4,6 grader från är 2001. 8 grader är köldrekordet, satt natten till den 16.1. I fjol var det 24 grader i januari, vilket samtidigt var vinterns kallaste temperatur.
Snöfritt
Det var snöfritt under nyårshelgen fram till den 6.1. då ett tunt snötäcke täckte marken. Men den 11 januari var snön i praktiken försvunnen, bara åkrar och ängar lyste i aningen vitt medan centrum och gatorna i förorterna var bara. Den 17 januari börjar det falla ny snö i ett par dagar så kanske det bestående snötäcket nu kan noteras den 17.1.18.
Mulet
Vädret har varit mulet, men det är inget nytt utan bara en fortsättning på höstens och december månads vädertyp.
För tillfället har det varit vackert för 13 procent, på lång sikt är det drygt 40 procent vackert i januari. Litet soligare kanske det ändå blir men överskrider procenten för sol- och klarvädret 20 är det en överraskning. Som om det inte skulle räcka med allt mulnare höstar verkar också vintern numera visa sig från sin gråaste sida. 


Snöfria gator. Den 13 januari var gatorna i centrala Borgå snöfria och snön i praktiken försvunnen.

Ån ännu öppen. Den 14 januari var Borgå å öppen fram till Mannerheimgatans bro men den verkar frysa till mera allmänt nu när temperaturen går nedåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar