tisdag 21 november 2017

Nu kom vinterns andra snöfall

Efter en hel del regn var det dags för vinterns andra snöfall den 20 november. Men snön lär nog smälta bort ganska snart.

BORGÅ. Första snöfallet registrerades den 26 oktober och fick många bilister att byta till vinterdäck. Den snön låg kvar i två dagar.
Efter en veckas semester i Spanien, Valencia mm; där solen sken från en molnfri himmel dag ut och dag in, knackade den nordiska verkligheten på dörren när flygplanet den 20.11. på kvällen sänkte sig genom ett tjockt molnlager med snö och marken undertill nära flygplatsen visade sig vara vit.
Snöfallet har fortsatt i dag den 21.11. Det är fråga om blötsnö som gör väglaget på mindre vägar slipprigt medan huvudlederna i regel är snöfria men blöta.
November som började med torrt och ganska soligt väder blev fr.o.m. ungefär den 11–12.11. ”normalt” grått, blött och trist. Regndagarna uppgår nu till 14 medan regnmängden är uppe i minst 60 millimeter. November är en månad med skarpa temperaturavvikelser, regnmätaren kan frysa litet när som helst,  vilket gör att det finns knapphändigt med information om mängden nederbörd, däremot nog om nederbördsdagarna.
Medeltemperaturen är fortfarande den 20.11. högre än normalt, dvs. 3,5 grader, men den sjunker mot slutet av månaden.
En gissning är att medelvärdet i slutet av november blir något mellan 2,5 och 3 grader, vilket ska jämföras med genomsnittstemperaturen för november som är +1,0 grader räknat sedan 1974 och  +1,8 grader räknat fr.o.m. 2001.
Sol- och klarvädret har sakta men säkert gått mot det mulnare. Den 10.11. var det vackert för 34 procent, den 15.11. för 25 och den 20.11. för 23 procent. I genomsnitt är november vacker för 24 procent men de senaste tio åren har det sällan varit vackrare än 20 procent. Också i år verkar vi hamna under 20-procentsstrecket.


Snötunga björkar. Bilden är tagen den 21.11. i bilen på väg mot Borgå ner mot kurvan före rakan med avtaget mot Stensböle gård.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar